לציבור מגיע שתהיה לו כתובת לבעיות ומי שייתן לו תשובות – רק כך מחזקים את האמון של האזרחים במערכות הממשל!
אין הרבה רגעים בחיים הפוליטים שיש בהם סיפוק. הקמת נציבות ביקורת על התביעה – פרקליטות ומשטרה – הוא אחד מהרגעים המספקים שלי בחיי הציבוריים. בטקס המינוי שלי כשרת משפטים אמרתי ש״אין אדם מעל החוק ואין גוף שחסין מביקורת״. בשנת 2014 כשביצעתי את המהלך כשרת משפטים גיליתי שהיועץ המשפטי לממשלה דאז,יהודה וינשטיין, הוא יותר מפרטנר לרעיון החשוב של הקמת גוף ביקורת שיהיה פתוח וקשוב לציבור, וביחד הרחבנו את התפיסה של הגוף ואת סמכויותיו, והתוצר הסופי ראוי לציון.
אלה ימים לא פשוטים לדמוקרטיה שלנו. מערכת אכיפת החוק והמשפט היא הבסיס שבלעדיה הדמוקרטיה תקרוס וישלטו פושעי ׳תג מחיר׳, פשיעה מאורגנת או פוליטיקה מושחתת. מה שהופך מערכת לחזקה בדמוקרטיה זהו אמון הציבור. לי יש אמון מלא במערכת אכיפת החוק והמשפט שעליה אני מופקדת. אמון הציבור קריטי לכוח של מערכת לפעול והיום, בהקמת נציבות הביקורת על התביעה, נתנו כח לא רק למבקר אלא למערכת כולה.
אמון הציבור במערכת הוא אחת מהמטרות המרכזיות שלי, והיה ברור לי שאחת הדרכים להשיג אמון זה להעניק לציבור כתובת, כתובת שגם יהיה לה את הכוח לחקור אותן וגם לפעול בהתאם. ובמקביל, שמבוקרים בגוף יתנו בו אמון.
וכאן המקום לציין את השופטת הילה גרסטל, השופטת הילה גרסטל שנבחרה על ידי ועדת הביקורת לעמוד לראשונה בישראל בראש גוף הביקורת על התביעה (ופרשה לאחרונה) – פרקליטות ותביעה משטרתית.
הנציבה הראשונה בגוף הביקורת, שאני מלאת הערכה על כך שהסכימה לעזוב את התפקיד החשוב כנשיאת ביהמ״ש ולקחת על עצמה את המשימה החשובה והמאתגרת הזאת. גרסטל היא ללא ספק האדם המקצועי, הראוי והמתאים ביותר להקים את המערך, לבסס אותו, להפוך אותו למקצועי ויעיל, ליצור אמון בין המבוקרים למבקרים ולחזק את המערכת ואת האמון בה. הצלחת הנציבות והעומדת בראשה היא הצלחה לכולנו – מערכת המשפט, אזרחי ישראל והדמוקרטיה.
יש לי אמון מלא במערכת אכיפת החוק. יש לי אמון מלא באנשים שעובדים בפרקליטות המדינה ורואים בעבודתם באמת שליחות אמיתית, אבל אני רוצה שכל אזרח במדינת ישראל ידע שיש לו כתובת ושבודקים את הנעשה בעניינו כי עניינו יכול להיות חירותו או מאסרו לשנים ארוכות.
שקיפות וביקורת הם קריטיים לאמון הציבור בכל מערכת – על אחת כמה וכמה במערכות אכיפת החוק.
הקמתי את גוף הביקורת כשרת משפטים מתוך תפישה ברורה – שהאזרח צריך כתובת, ושאין גוף שחסין משקיפות וביקורת. המטרה היתה, ועדיין, להגדיל את אמון הציבור בגורמי התביעה ואכיפת החוק. החקיקה כעת היא צעד חשוב שתקבע ותחזק את הנציבות ואני מברכת על כך ששרת המשפטים שקד החליטה לקדם אותה, כך שהצעת החוק שהגשתי לעיגון הגוף תקודם עם הצעת החוק הממשלתית. יהיו עוד ויכוחים בהמשך האם להשאיר רק את הביקורת הפרטנית ולהוציא את המערכתית. אני בעד להשאיר את כל סוגי הביקורת – מערכתית ופרטנית. אבל הבשורה החשובה להיום – היא שהחקיקה תצא לדרך ושהגוף הזה עוד ישרת את אזרחי ישראל במשך שנים ארוכות.